Blog

Słodzik czy Cukier? Co sądzą eksperci

Oceń tekst

Słodzik i cukier to dwa w ostatnim czasie dość mocno rywalizujące ze sobą produkty słodzące, które można łatwo kupić w polskich sklepach. Pytanie tylko – który z nich jest lepszy, zdrowszy? W tym temacie wypowiadają się nawet eksperci i to ich zdania warto posłuchać. Poniżej kilka informacji, które przekazują nam ci bardziej zorientowani i doświadczeni w danym zakresie.

Powszechnie uważa się, że wprowadzenie do codziennej diety słodzika przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów i utrzymania atrakcyjnej sylwetki. Okazuje się, że to totalna bzdura. Eksperci mają zupełnie inne zdanie na ten temat. Co więcej, ich teorie są poparte licznymi badaniami, wobec czego można mieć pewność, że wskazują na prawdę.

Naukowcy z Yale University’s School od Medicine informują, że słodzik jest produktem, który nie ułatwia odchudzania i ci, którzy myślą inaczej, są w wielkim błędzie. Zdaniem ekspertów słodzik pobudza apetyt na kaloryczne przekąski, w tym słodycze. Z kolei trzeba zaznaczyć, że choć aktywizuje kubki smakowe, nie jest w stanie wymusić na mózgu tej samej reakcji co cukier.

Może być wobec tego tak, że osoby, które rezygnują z cukru, ale sięgają po napoje ze słodzikiem, szybciej tyją. Tym sposobem motywują się do zjadania większej ilości słodyczy – przekąsek z cukrem. To może prowadzić tylko do jednego, do wzrostu kilogramów. Jak więc mówić tu o odchudzaniu, skoro działanie jest zupełnie przeciwne. Myśląc, że słodzik jest zdrowy lub chociaż zdrowszy, chętniej i częściej sięgają po ten produkt. A to do niczego dobrego nie prowadzi. Zresztą można było się tego spodziewać. Wszystko, co słodkie jest w pewnym sensie szkodliwe. Lepiej więc tego się wystrzegać.

Jaki z tego wniosek?

Z powyższego wynika, że jednak lepiej sięgać sporadycznie po niewielką ilość cukru, niż po słodzik i produkty słodzone tym właśnie składnikiem. Można również sięgać po słodziki z niewielką ilością cukru, bo takie występują. Te zawierają niewielkie ilości kalorii. Potwierdzono to badaniami na myszach.

Podsumowanie

Spożywanie cukru w dużych ilościach jest niebezpieczne dla zdrowia i wagi. Niestety jednak mimo to chętnie i często po niego sięgamy. Słodzimy nim wszystko, gorące napoje, dodajemy do dań, wypieków, konfitur i innych specjałów. Spożywamy go w rozmaitych przekąskach, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Kiedy jemy ciastka, kawy moglibyśmy już nie słodzić. Jednak tak wielu z nas nie potrafi. W związku z tym spożywamy tony cukru. Wydaje się wówczas, że lepiej stosować słodzik. Tymczasem naukowcy podkreślają, że jest inaczej i w słodziku nie ma nic pozytywnego. Tak samo, a może nawet bardziej prowadzi do tycia. Jeżeli wobec tego ktoś chce schudnąć i myśli, że jeżeli wymieni cukier na słodzik, uzyska swój cel, jest w wielkim błędzie. To zostało potwierdzone badaniami. Czasem lepiej posłuchać co na ten temat mają do powiedzenia eksperci, niż ulegać namowom producentów, którzy zwyczajnie w świecie chcą sprzedać swój produkt i tyle.

Dodaj komentarz